Blogg: En spaning in i framtidens catering

Hur ser framtidens catering ut? Vilka utmaningar finns på vägen? Och hur kan catering bli mer hållbart som koncept?

Framtidens cateringupplevelse i fokus

I en längre blogg, ger vi vår syn på cateringbranschens framtid och hur hållbarhet kan bli nummer ett på menyn.

Hållbarhet först på menyn

Hållbarhet är det stora ledordet just nu.

Framtiden är redan här, brådskande och viktig när det kommer till den här punkten. Men det är otroligt viktigt att detta inte ses som ett "nödvändigt ont" för cateringbranschen, utan snarare blir "först på menyn" och en självklart att prioritera.

 

Klimatavtryck & kompensation

Som grund vill man jobba så mycket som möjligt med råvaror som är närodlade, ekologiska och hållbart framtagna. Vi behöver tillsammans våga ta klivet för att få till ett skifte mot detta tänk. En del i det kan vara att göra den maten man beställer så transparent som möjligt. Berätta om råvarans ursprung men synliggör också för kunden vilken klimatpåverkan varje rätt, buffé eller meny har, och hur kunden kan 1. Minska klimatpåverkan genom att exempelvis byta ut köttet mot vegetariskt, och 2. Hur kunden kan klimatkompensera för menyvalet.

 

Aktiva menyer

Att ha ett alltför stående och fast "menylexicon" är tacksamt och tryggt för kunden, men har också sina nackdelar ur ett hållbarhetsperspektiv. Här kan vi inom cateringbranschen bli bättre på att göra en större del av menyn levande, som istället baserar sig på säsong och vilka råvaror och produkter våra leverantörer har för tillfället.

 

Veganernas år

Trenden är tydlig framåt. Basen av en måltid kommer att vara vegansk!

All heder åt den fantastiska köttbiten, mjälla fisken eller den högt flygande gåslevern, som ibland inte går att motstå. Nödvändigtvis behöver dessa inte tas bort eller försvinna helt, men intaget utav animalisk produkter behöver minska överlag. Genom en vegansk bas minskas också problematiken med specialkost kraftigt, vilket är en stor fördel för alla.

I år och framåt är veganernas år!

 

Branschens bortglömda hållbarhetsfråga?

Mat och klimat hamnar ofta i fokus när man pratar catering, och med all rätt. En annan del som kanske hamnar lite i bakgrunden, är den sociala aspekten av hållbarhet.

På Westers brinner vi för att få fler i arbete som en del av integration och tillhörighet. Idag har vi en egen akademi, Westers Academy, som varje år tar in 15-20 unga vuxna på kostnadsfri utbildning för att lära sig grunderna i vårt arbete. Därefter får de möjlighet att jobba i vår verksamhet och bidra till vår slutprodukt, vilket vi är väldigt stolta över. Det här är fråga som kanske aldrig varit viktigare, än mer med tanke på hur världen ser ut idag.

Här kan det så klart göras ännu mer från oss och andra inom branschen!

Catering som koncept

Sättet vi beställer mat har ändrats drastiskt under de senaste åren. Digitalisering och medföljande tjänster som Foodora, Wolt och andra, har skapat en marknad där vi är vana vid digital smidighet från val av meny till leverans och feedback.

Cateringbranschen är inte riktigt där ännu, men detta är något som kunder allt mer önskar, framför allt vid mindre, återkommande eller beställningar med kort varsel. Generellt behöver en digitalisering ske av kundrelaterade processer i branschen.

 

Catering - ett döende uttryck?

Trots att catering är en svårare form av matlagning än den som sker på en restaurang, mycket på grund av begränsningarna som finns i tillagning och servering, ses det inte som det mest attraktiva yrket bland kockar.

Detta är något vi tror kommer ändras över tid, en förändring som blir naturlig i takt med att innovation och utveckling ökar inom branschen. Ett liknande exempel är konferensanläggningar som länge sågs ned på bland kockarna, men idag trendar och är attraktivt för de som jobbar med mat.

På tal om utveckling är det där uppfattningen om catering som begrepp kommer att kunna förändras. Genom utveckling av nya koncept, rätter, menyer, serveringssätt och så vidare, kommer cateringbranschen att lyfta till en ny höjd och bli synonymt med kvalitet i smak och upplevelse.

Upplevelsen på plats

Fransk inspiration?

Catering fungerar och ter sig på lite olika sätt runtom i världen.

I Frankrike är till exempel ett större fokus på att laga fler delar av maten på plats, gärna framför gästerna. Det skapar mer av en restaurangkänsla även för större sällskap och tillställningar.

Detta är något vi tror att vi kommer se mer utav framöver även på den svenska scenen, i den mån det är möjligt!

 

Hero chefs

När maten är i fokus, är kocken som lagar den i förlängningen också det.

Har du varit på restaurang har du säkert fått maten presenterad för dig, ibland in i minsta detalj som hur den tillagats eller var råvaran kommer ifrån.

Detta tror vi kan komma att anammas även inom catering, där kockarna får ta mer plats och dela med sig av sina tankar bakom menyerna direkt till gästerna.

Hero chefs for the win!

 

Låt tillbehören stå i centrum

Tillbehören får ofta en roll i bakgrunden av en buffé, men är inte sällan det som får upplevelsen att lyfta. Såser, krämer, sallader och röror kan ta köttbiten, fisken och tofun till nya höjder.

Framtidens cateringkockar tror vi är utpräglade tillbehörsingenjörer!

Daniel Larsson

Köksmästare

”Vill du veta mer om hur Westers jobbar med mat och hållbarhet?”

Hör av dig!