Bröllopstrender 2022 med Fanny Staaf

Bröllopskoordinatorn Fanny Staaf går igenom vad som förändrats de senaste åren i brudparens planering, samt vilka bröllopstrender hon ser inför 2022.

Bröllopstrender 2022 med Fanny Staaf

Efter en märklig bröllopsmarknad under 2020 och 2021, berättar Fanny Staaf, bröllopskoordinator och grundare av Fanny Staaf Events, vilka trender hon ser inför 2022.

"Fanny Staaf, bröllopskoordinator och egenföretagare"

Foto: Cecelina Photography

Bröllopen gör comeback!

Med pandemin har ett stort antal bröllop under 2020 och 2021 skjutits upp, flyttats eller ställts in. Sedan september har restriktionerna för folksamlingar i Sverige lyfts, vilket öppnat upp möjligheterna för firanden igen. Något som Fanny ser direkt i antalet bröllopsförfrågningar inför 2022.

"Sedan restriktionerna lyftes bokas bröllopen för fullt och tre år av bröllopsfester försöker få plats på en sommar, vilket blir intensivt men roligt för alla inblandade! Än så länge har vi sett tydliga förändringar i hur brudparen ser på sina bröllop, främst i att de mer än någonsin ser bort ifrån traditioner och måsten, och istället fokuserar på vad de verkligen vill. Gästlistorna blir även mindre då brudpar bara bjuder de som de verkligen är nära och försöker hålla ned antalet." Säger Fanny.

"Det man ska veta om man behövt flytta sitt bröllop ett eller två år, är att det är okej att tänka om. En del brudpar har problem med att de skrev sina gästlistor för över två år sedan och nu kanske inte umgås med vissa personer på listan längre, medan man kanske står andra, nya personer närmre. Ni vill att bröllopet ska spegla er och med största sannolikhet har ni förändrats och utvecklats sedan ni började planera ert bröllop från början."

Glada färger tar över

Under lång tid har klassiska designer med vitt som huvudfärg varit dominerande på bröllopsscenen. Detta är något som Fanny och hennes team ser är på väg att skifta åt ett helt annat håll.

"En spännande designtrend vi ser är att fler och fler vill ha glada färger på sina bröllop, ju fler desto bättre! De klassiska, tidlösa designerna med mycket vitt ser vi mindre av och istället vill brudpar ha sprudlande färgkombinationer som får bröllopet att kännas som en karneval av firande och fest! Detta lyser igenom i allt från dekor och kläder till mat och dryck med färgglada drinkar, linnen, bordsdekor, detaljer och maträtter."

"Sprudlande färger tar över bröllopsscenen!"

Foto: pexels.com

Bröllopsfester blir till weekends

Att samla all släkt och vänner på samma plats och tid är inte någon lätt uppgift. Allt fler väljer nu därför att förlänga bröllopet till en långhelg, för att få mer tid med varandra och bjuda på en unik upplevelse för sina gäster.

"En trend som var på gång redan innan pandemin men som är större än någonsin nu är att inte bara ha en bröllopsdag utan en hel helg med event. Många väljer till exempel att ha en välkomstmiddag kvällen innan bröllopet och en brunch dagen efter. På så sätt får man till den där "weekend-känslan" där alla kommer bort och bor tillsammans under flera dagar. Vi ser också att många går ifrån det traditionella schemat för bröllops, till att istället mixa upp det med exempelvis en lyxig lunch och båttur på fredagen, bröllop på lördagen och dagsfest på söndagen!"

"Weekendbröllop, dagsfester och bröllopsfester på vardagar tar över scenen!"

Foto: Cecelina Photography

Bröllopssäsongen 2022 snart fullbokad

Det uppdämda behovet för bröllop har gjort att säsongen 2022 är full av härliga firanden. Det innebär dock att nyförlovade par behöver fundera lite extra kring tidsramen för sitt eget bröllop, och kanske ta in veckodagar som alternativ till helgbröllopet.

"Jag vet att många par som förlovar sig nu gärna vill gifta sig till sommaren, men jag rekommenderar verkligen att lämna 2022 till alla som väntat så länge på att gifta sig och istället fokusera på 2023 eller helst 2024. Under 2022 är redan majoriteten av alla lokaler, leverantörer, och bröllopsgäster uppbokade på de vanligaste datumen. Om man verkligen vill gifta sig 2022 rekommenderar jag en veckodag istället för en helg, då möjligheterna för att kunna genomföra det som man vill ökar." Avslutar Fanny.

TRE TIPS FÖR ER BRÖLLOPSPLANERING

  1. Ta personliga beslut och gör aldrig något på ert bröllop som ni tror att man "måste" ha. Gör bara det ni vill!
  2. Glöm inte att sätta upp tydliga prioriteringar. Vad är viktigast, och vad är inte viktigt?
  3. Leta i er historia efter inspiration till bröllopet. Hur träffades ni? Vad gör ni på helgerna? Hur gick förlovningen till? Det finns massor av roliga idéer att hämta där som blir unika just för ert bröllop.

 

Läs mer om Fanny Staaf på Fanny Staaf Events

Mårten Kask

VD

”Hör av er så berättar vi mer om möjligheterna för ert bröllop.”

Kontakta oss