Sommaren är här!

Under sommarmånaderna vankas det härliga grillkvällar och middagar för många. All mat blir bättre med en lyckad dryckeskombination, då de gemensamt får ut det bästa ur varandras smaker. Läs mer om vad vi tipsar om inför sommaren nedan!

Dryckestips och trender inför sommaren

Inför sommaren presenterar vi dryckestips och trender, perfekta att ha med sig inför grillningen eller middagsbjudningen.

Beaujolais är ett distrikt i den södra delen av vinregionen Bourgogne

Beaujolais på väg tillbaka

I södra Bourgogne ligger distriktet Beaujolais, där det tillverkades röda viner på Gamay-druvan. Det tidigare omåttligt populära distriktet har haft en svacka, men ser nu ut att vara på väg tillbaka. Vinerna framställs ofta genom kolsyrejäsning - vilket bidrar till deras lätta, fruktiga karaktär - och därmed är de väldigt passande till grillat, såväl kött och fågel som vegetariska alternativ.

Beaujolais viner produceras i stor utsträckning under beteckningen "nouveau", en trend som sakta börjat avta. Nouveau produceras i en kortare process, men de traditionella Beaujolais-vinerna och dess gamla jäsningsmetod skapar en fruktigare smak. 

Dryckestips: Juliénas Clos des Chers

Processer där allt görs för hand är starkt intresse för just nu

Hantverksdryck trendar

Just nu är en av de starkaste trenderna inom dryckesvärlden så kallad hantverksdryck. Vi vill slå ett slag för hantverks-cava, där allt görs för hand - skörd, jäsning, buteljering och degorgering. En cava producerad på detta sätt får en frisk men mjukare smak, med mycket fruktighet och passar därmed utmärkt till bland annat grillad fisk och skaldjur.

Cava kan ses som Kataloniens svar på champagne med en liknande produktionsprocess. En av våra personliga favoriter bland tillverkarna i Recaredo använder sig inte av något tillsatt socker utan går "all in" på den naturliga smaken av årgången, jorden och säsongen. Reserva de la Familia är en ekologisk hantverks-cava med en generös fruktighet och inslag av citrus och äpple.

Dryckestips: Recaredo

Dryckestips: Reserva de la Familia

Svagare eller starkare öl i sommar?

Öltrenderna skiftar

Öltrenderna skiftar fram och tillbaka i hög hastighet. För närvarande är alkoholsvagare öl på uppgång med fokus på smaken och inte procenten. Där hittar vi goda exempel som Saisons, Session IPA etc., vilka är "lätta" i smaken och därmed inte bryter mot smakerna i maten. På så sätt kan de passa det mesta på grillen inklusive kryddstarka rätter eller såser med hetta i.

Söker man starkare alternativ rekommenderar vi något med högre sötma, vilket gör ölet utmärkt för desserten efter grillmiddagen exempelvis. Några av våra favoriter är Barley Wine och Imperial IPA, som med fördel kan kombineras med en dessert innehållandes exempelvis choklad och flingsalt - det ger en härlig smakexplosion för gomen!

David Ejnar

Projektledare & Sommelier

”Vill ni ha förslag på dryck till ert event?”

Kontakta oss