Gästblogg

Ledarskap är som muskler - de behöver tränas hela tiden

För 12 år sedan stegade jag bestämt in på banken och lämnade in en låneansökan. Jag hade under lång tid varit sugen på att gå en riktigt bra coachutbildning, och nu var det dags. Jag minns fortfarande det ögonblicket, eftersom jag redan där och då förstod att det här kommer nog att förändra mitt liv. Det gjorde det!

 

Kunskap och teori är en flyktig tillgång

Späckade utbildningar, matnyttiga kurser, intressanta inspirationsföreläsningar, seminarier, konferenser och teambuildingövningar på tema personlig utveckling och ledarskap.

Tänk så många timmar många av oss har lagt på inspiration och kunskap, och hungrigt sugit i oss en massa klokskaper. Tänk så många gånger man suttit där som åhörare och tänkt: ”det här var riktigt bra, det ska jag komma ihåg”. Några veckor senare har de där kloka idéerna fallit i glömska. Lite som när man hör en rolig historia på en middag och när man själv ska berätta den så har man tappat poängen. Det som också händer när vi kommer tillbaka från en kurs, och entusiastiskt berättar om alla spännande metoder, är att vi möts av skeptiska blickar och någon som säger: "mm, det där blir nog bra". Då tappar vi sugen.

Hur går vi från inspiration till ändrade beteenden och vanor?

Vad är det då vi missar? Mitt enkla svar är: träning! Det är som på gymmet - det räcker inte att köpa ett gymkort för att bli vältränad och stark, du måste träna själv. Detsamma gäller förmågan att bygga relationer, kommunicera, samarbeta och leda. Det räcker inte att gå på en kurs, du måste fortsätta att träna varje dag. Och du måste visa i handling hur bra de där nya metoderna är.

Jag tittade på ett klipp med ledarskapsgurun Simon Sinek härom dagen (https://youtu.be/UZTyvbmW92M?t=10) och han konstaterade att ledarskap är som kärlek eller vänskap, den går inte att mäta och man blir aldrig färdig. Det är en pågående och härlig process. Jag gillade den liknelsen. Ledarskap handlar ju dessutom om hur jag förhåller mig till min omvärld, och eftersom den förändras hela tiden så behöver jag också utvecklas och träna hela tiden.

Öva, öva, öva

Så hur gick det då med min utbildning? Jo tack, det gick väldigt bra. Vi fick lära oss en massa spännande teorier, vi fick gå igenom olika metoder och grunderna i ett coachande förhållningssätt. Men det vi framförallt fick göra var att träna. Träna, träna, träna. Öva, öva, öva. Jag har aldrig lärt mig så mycket som under det året. Och träningen håller jag fortfarande på med.

 

Hur kommer du igång?

Om jag ska komma med ett tips på hur du kan träna ditt självledarskap - förmågan att leda dig själv - så börja med att komma underfund med vad du vill bli bättre på, eller vilka nya vanor du vill skapa, och varför. Handlar det om att nå fram bättre när du kommunicerar? Handlar det om att våga ta de där samtalen, när den du ska prata med troligen blir ledsen, arg eller sätter upp ett tufft motstånd? Handlar det om att få mer tid till reflektion och eftertanke.

Välj ut EN sak du vill börja med. Vad det än är så går det att träna på. Det är som Handelsprofessorn Micael Dahlén säger, det tar bara 21 dagar att skapa en ny vana. Så nästa gång du går på det där frukostseminariet eller ledarskapskonferensen, skriv ner åtminsone en sak du vill träna på och sätt igång redan samma dag.

Helena Timander

Ledartränare på ledargymmet.se

”Ledarskap är som muskler - de måste tränas hela tiden!”

Helena Timander har lång erfarenhet som konsult inom ledarskap, kultur och management. Hon jobbar idag som ledartränare på ledargymmet.se och är även författare till boken ”Lycklig lönsamhet, om att bygga stark företagskultur”.

Boka