Westers Grill

Grillsäsongen är äntligen här!

Våren är här och därmed även den efterlängtade grillsäsongen. Vårt kök har tagit fram tips och råd för dig att ha koll på, inför en skön vår och sommar fylld av grillning!

ALLT GÅR ATT GRILLA

Passa på att experimentera med grillen. Klassiker som kött, majskolv, kyckling och lax i all sin ära, men varför inte testa något nytt? 

Grillad frukt passar utmärkt som dessert, frukten blir  nämligen sötare över grillen. Grillade bakverk som exempelvis sockerkaka är också något värt att prova, lägg gärna till lättvispad grädde eller vispad crème fraiche med rårörda bär. 

Eller varför inte en grillad pizza? Skaffa en grillsten som läggs på gallret, se bara till så att stenen är insmord och riktigt varm innan pizzan bakas. Släng in några kvistar rosmarin på glöden för extra smak!

EN NY ERA

Svenska råvaror - och då gärna färska primörer, grönsaker och rotfrukter - blir allt vanligare bland svenskarna att lägga på grillen. Lägg där till ett större fokus på vegetariskt, så har du både tillbehör och nya rätter att servera under våren och sommaren.

Prova gärna att byta ut kolhydraterna till grillad spetskål, blomkål eller fänkål, eller skapa en härlig slider (mini-hamburgare) med halloumi. 

TRENDIGA TILLAGNINGSSÄTT

  1. Ett hett tips är att rimma kött eller fisk. Rimlagens adderade salt och smaksättning tränger in på djupet i köttet och gör det mycket saftigare.
  2. Ett annat smakgivande grillsätt är grillning med rökspån, som ger en extra touch till dina råvaror. Strö ut en halv deciliter blötlagd rökflis på glöden, lägg på locket och stäng ventilerna. 
  3. En av våra favoriter en ledig sommardag är att långbaka, eller som vissa väljer att kalla det, indirekt grillning. Det innebär att man har glöden på ena sidan och det man grillar på den andra. Glödbädden kan antingen ligga på grillens ena halva eller i en ring längs kanterna. Med indirekt grillning kan man grilla betydligt längre tid utan att köttet blir överstekt, och tillagningssättet passar perfekt till kött på ben eller grönsaker.

ATT DRICKA TILL

Till det vegetariska - grillade fruktdesserter eller grönsaker - rekommenderar vi ett vitt vin från druvan chenin blanc. Druvan är fruktig och frisk, och fungerar utmärkt med den lätta karamellisering som grillningen ger.

Ska du långbaka? Testa en "mangofeber", eller någon annan DIPA. De ger en humle-explosion med tydlig smak av mango och grapefrukt. Beskan är extra härlig till lågtempererat kött.

Testa en haloumi slider, gärna med ett glas chablis till! Leta efter ett vin med lite smörighet och tydlig mineralitet.

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.