Grillspecial

Kött, fågel, fisk eller vego? Vilka frukter och grönsaker fungerar bäst på grillen? Kan man grilla en pizza eller en dessert? Vi har listat våra tips och några trender värda att haka på under våren och sommaren. Grillsäsongen är igång!

Grillspecial: tips och trender 2019

Vi går igenom årets trender och ger er våra tips på kreativa sätt att grilla - det här är årets grillspecial från Westers! 

Är köttet på väg att bytas ut?

Är köttet på väg att bytas ut?

Svaret på frågan är ja, men bara till viss del än så länge. Kött, fågel och fisk är fortfarande mycket populära att lägga på grillen, men som med allt annat blir vi mer och mer medvetna om dess inverkan på miljön. Därmed ökar försäljningen av veganska och vegetariska alternativ, samt animaliska protein med ursprung från Sverige (och gärna då ekologiskt).

Vad är populärt att grilla?

Efterfrågan på vegetariska och veganska alternativ att lägga på grillen ökar markant för varje säsong, samtidigt som allt mer fokus läggs på råvaror som går att hitta på våra breddgrader. Olika sorters betor (gärna förkokta eller -bakade), kål (exempelvis fänkål eller spetskål), lökar, morötter, tomater och svamp är exempel på svenska grönsaker och rotfrukter som går alldeles utmärkt att grilla. Självklart får heller inte den populära halloumin glömmas bort, som kan ätas fritt men även i sallader eller mellan bröd. 

Alla former av vegetariska och veganska biffar går så klart också med fördel att grilla, vare sig de är gjorda på bönor, oumph, quorn eller soja. Det kan ge en något matigare känsla till rätten och ofta går de att smaksätta med en härlig rubb eller BBQ-sås för att lyfta smakerna något.

I videklippet nedan ser du bland annat ett exempel på en marinerad spetskål som grillats!

Pizza blir allt mer populärt att grilla, och fungerar bättre än vad många tror! Antingen kan det göras med en baksten (det lättaste sättet) men det går även bra att grilla direkt på gallret. Tänk på att panera degen, vända den en gång innan du bakar färdigt pizzan med tillbehören på under lock. Grillade frukter och desserter är makalöst gott när det görs rätt. Frukt kan grillas både i folie och direkt på grillen, medan större kakor som sockerkakor gör sig riktigt väl med en lätt grillad yta. Servera tillsammans med en härlig grädde, smaksatt med lime eller fläder! Även skaldjur är trendigt att grilla igen! Grilla de direkt över gallret för krispig och snygg yta, eller baka in alla härliga smaker från köttet och safterna med foliegrillning. 

Nya kreativa grillningar

Nya kreativa grillningar

Varje år dyker nya intressanta sätt att grilla på, som hjälper till att sätta smaker och texturer på dina grillade rätter. Rökigt, långbakat eller bräserat?

Rökigt, långbakat eller bräserat?

Rökt på grillen är smakinfusion deluxe! Med olika varianter av trä kan du skapa fantastiska smaker till exempelvis köttet och fisken, som höjer råvarorna till en ny nivå. Tänk på att lägga kolen på ena sidan grillen, och sedan kan rökflisen placeras direkt på glöden. Det som ska rökas lägger du på den sidan utan glöd och låter grillen gå varm på ca 100 grader (C), men du kan avsluta med en god glaze och lite hårdare grillning om du vill ha yta och färg. Att grilla på den "indirekta" sidan kan även göras utan rök, det ger en längre bakning av råvaran som också behåller smakerna på ett annat sätt, samt ger en mjukare textur. 

Än mer spännande kan det vara att bräsera över grillen. Efter att ha kryddat ditt kött med en rubb eller sås, grillar du den direkt på gallret för att få en trevlig yta. Därefter bräserar du den genom att placera köttet i en smaksatt marinad i kastrull, på den indirekta delen med lägre temperatur. Som avslutning kan du stryka på ett lager med en härlig glaze och grilla ytan för ett sista lager av smak.

 

 

grill temperatur

Gör din egen BBQ-sås!

Gör din egen BBQ-sås!

Enkelt, snabbt och gott! Gör din egen veganska BBQ-sås, perfekt att använda på både kött, fågel och grönt. Servera som en dipp, sås till hamburgare eller marinera det som ska grillas med den!

Ingredienser - för cirka 5 dl BBQ-sås

1 dl ketchup
1 dl chilisås
3 msk dijonsenap
180 g ananas i bit
80 g hackad gul lök
60 g Farinsocker
4 msk rödvinsvinäger
1 klyfta vitlök, mixad
20 g krossad ingefära
1 tsk cayennepeppar
2 tsk liquid smoke hickory-vatten
5 msk vatten
Salt och peppar
Collorit soya för färgsättning

Så här gör du

1.Fräs löken i en kastrull, blanda i vatten, socker, rödvinsvinäger, ananas och låt sjuda tills sockret har löst sig.

2. Häll i ketchup, chilisås, senap, vitlök och ingefära. Låt det koka upp, mixa sedan allt slätt.

3. Smaka av med liquid smoke, salt och peppar. Färga såsen härligt mörkbrun med collorit soya.

Servera som en dipp, sås till hamburgare eller marinera det som ska grillas med den!

Jimmy Söderberg

Souschef

”Har ni frågor om vad som går att grilla?”

Kontakta oss!