Hallå där: Daniel Larsson ny köksmästare på Westers

Välkommen Daniel!

Daniel Larsson är sedan september månad ny köksmästare på Westers. Vi tog ett snack med Daniel för att höra mer om hans bakgrund, förebilder, trender just nu och vad skillnaderna är mellan restaurang och catering.

Daniel Larsson, ny köksmästare på Westers

Berätta lite kort om dig själv Daniel!

"Absolut! Daniel Larsson heter jag, är 39 år gammal och har arbetat inom restaurang i 20 år. Jag har erfarenhet från många olika köksmiljöer och hotellverksamheter, har jobbat i Nya Zeeland under en period och har även drivit tre restauranger."

"Lite annan rolig fakta är att jag tävlat i Årets Kock, 2007, samt i Årets Möteskock."

Vilka förebilder har du haft?

"Jag har alltid haft Tore Wretman som en förebild för det innovativa utvecklandet utav den svenska husmanskosten, och som en stark entreprenör."

"Någon som jag håller varmt i dagsläget, som även han värnar om den traditionella matlagningen på ett innovativt sätt, är Stefan Ekengren. Att vi försöker värna och föra vidare den svenska husmanskosten tycker jag är viktigt."

Vad är viktigt i ett kök?

"Jag tror att det är viktigt att alla som jobbar med råvaran ska ha känsla för den och förstående för produkten. I samband med att man har förståelse får vi automatiskt ned svinnet, samtidigt som smakerna höjs."

Vilka är de största skillnaderna mellan à la carte och i ett cateringkök?

"Jag ser att grunden är densamma i båda. I ett cateringkök behövs dock att man är något mer organiserad i sitt egna arbetssätt och att man kan styra sitt eget arbete. I à la carte är viktigare att det är styrt i grupp. Hanteringen av råvaran är dock liknande."

"Det skulle kunna liknas med att köra porsche på Mantorp eller köra lastbil mellan Stockholm och Haparanda. Man måste kunna gasa, bromsa och styra, men tjusningen hittar man i de båda och vilken som är vad är beroende på dagsform."

Vilka mattrender är mest aktuella just nu?

"Älskar den frågan, för det finns så mycket spännande att prata om! Några saker jag ser framför mig är:"

  • Street food fortsätter att utvecklas och bli mer vanligt
  • Vego växer sig starkt i snabbmatsindustrin
  • Mindre energikrävande produkter som kål och svamp kommer finnas mer på menyerna
  • Lokalproducerat fortsätter att växa och ges större vikt
  • Smårätter och att man äter mindre, men oftare på en dag kommer att öka
  • Tillgänglighet! Här kan cateringvärlden verkligen lära sig från aktörer som Foodora, Uber Eats, Wolt med flera.

 

Har du frågor till Daniel eller vill veta mer om hur mat och event hänger ihop? Hör av dig via formuläret nedan!

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.