Kräftskiva på Dverstorp

En berättelse om firande på Dverstorp

En stark tradition av kräftfiske och efterföljande fest. Här berättar bröderna Kask om sin uppväxt och det årliga firandet i augusti.

Kräftfest på Dverstorp

Uppvuxna i Sollentuna, men bröderna Kasks somrar som unga spenderades på Dverstorp, där den västgötska sidan av släkten huserade. Kräftfisket var en oerhört stark tradition i släkten, där fisket alltid inleddes den andra onsdagen i augusti, kl. 17:00. Burarna lades i med noggrannhet och precision utifrån erfarenhet av vilka "smultronställen" som fanns i gårdens sjöar och bäckar, för att sedan vittjas en första gång vid mörkrets infall. 

När den sista buren hade vittjats på torsdagsmorgonen, samlades fångsten i jutesäcken och man for tillbaka mot gårdens bostadshus, där kräftorna ställdes svalt i källaren. Ingen fick röra kräftkoket förutom mormor Inga, som under dagen kokade efter sitt hemliga recept. Köket doftade av krondill, socker och salt!

På kvällen samlades familj, släkt och vänner för ett firande utan dess like. De vuxna åt kräftor med hembakt spisbröd, som avnjöts med snaps, medan barnen fick sockerdricka vilket ansågs vara årets lyxigaste dryck. Genom åren har denna tradition funnits kvar och idag lever den inte bara genom nya firanden, utan mormor Inga och släkten på Dverstorp, men också genom Westers menyer, rätter och recept. 

Nedan hittar ni mormor Ingas hemliga recept för kräftkok, bjud in till fest med era nära och fira ordentligt!

Vänliga kräfthälsningar,

Bröderna Kask

Recept - ett tjog kräftor

1 liter vatten

35 gram grovt salt

1 sockerbit

2 knippen krondillskronor

Gör så här

  1. Koka upp lagen med hälften av krondillen i cirka 2-3 minuter.
  2. Lyft sedan ur krondillen och stoppa i kräftorna, se till att lagen täcker kräftorna väl. 
  3. Stoppa i ny krondill och låt sjuda i cirka 7 minuter.
  4. Ta av kastrullen från spisen och låt stå medan de kyls ned. Var noga med att ej täcka över kräftorna med lock eller plast medan de kyls, och stoppa inga fingrar i lagen!

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.