Denna sida innehåller cookies. Läs om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Läs mer.
En stark tradition av kräftfiske och efterföljande fest. Här berättar bröderna Kask om sin uppväxt och det årliga firandet i augusti.
Uppvuxna i Sollentuna, men bröderna Kasks somrar som unga spenderades på Dverstorp, där den västgötska sidan av släkten huserade. Kräftfisket var en oerhört stark tradition i släkten, där fisket alltid inleddes den andra onsdagen i augusti, kl. 17:00. Burarna lades i med noggrannhet och precision utifrån erfarenhet av vilka "smultronställen" som fanns i gårdens sjöar och bäckar, för att sedan vittjas en första gång vid mörkrets infall.
När den sista buren hade vittjats på torsdagsmorgonen, samlades fångsten i jutesäcken och man for tillbaka mot gårdens bostadshus, där kräftorna ställdes svalt i källaren. Ingen fick röra kräftkoket förutom mormor Inga, som under dagen kokade efter sitt hemliga recept. Köket doftade av krondill, socker och salt!
På kvällen samlades familj, släkt och vänner för ett firande utan dess like. De vuxna åt kräftor med hembakt spisbröd, som avnjöts med snaps, medan barnen fick sockerdricka vilket ansågs vara årets lyxigaste dryck. Genom åren har denna tradition funnits kvar och idag lever den inte bara genom nya firanden, utan mormor Inga och släkten på Dverstorp, men också genom Westers menyer, rätter och recept.
Nedan hittar ni mormor Ingas hemliga recept för kräftkok, bjud in till fest med era nära och fira ordentligt!
Vänliga kräfthälsningar,
Bröderna Kask
1 liter vatten
35 gram grovt salt
1 sockerbit
2 knippen krondillskronor
Gör så här
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig eller ring vår växel på 08-744 30 60