Rub, marinad eller glaze?

Grillat blir godare med en härlig smaksättning. Välj mellan olika recept på rub, marinad eller glaze för köttbiten, fisken, kyckligen eller grönsaken.

Recept för grillen

Smaksätt dina grillrätter med Westers recept på rubs, glazes och marinader.

Recept för grillen

 

RUB

Fisk

Det här behöver du till 500 g fisk:

  • 1,5 dl brunt socker
  • 3/4 dl malen svartpeppar
  • 3/4 dl flingsalt
  • 2 tsk malda senapsfrön
  • 1 msk torkad dill
  • 1 msk dillfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 msk citronpeppar
  • Zest från 1 citron

 

Tips:
Denna rub passar perfekt till lax eller röding som ska grillas. Gnid in eller vänd fisken i denna lättgjorda kryddblandning och låt den sedan ligga framme en stund innan grillning för bästa resultat. Servera gärna tillsammans med grillad sparris, fänkål och/eller spetskål, som går utmärkt ihop med fisken.

Grilla till innertemperatur: 56°C

recept för grillen

 

MARINAD/GLAZE

Lamm

Det här behöver du till 500 g lamm:

  • 1 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • Zest och juice från 1 citron
  • 1 knippe rosmarin
  • 1 msk flytande honung
  • Salt och peppar

Tips:

Blanda ingrendiensera och låt sedan köttet ligga marinerat över natten för extra smakinfusion. Använd gärna marinaden som glaze genom att pensla köttet under grillning. Lammet passar utmärkt med grillade betor, smulad chèvreost och rostade pinjenötter.

Grilla till innertemperatur: 58-70°C

 

Fläskfilé

Det här behöver du till 1 kg fläskfilé:

  • ½ dl ketchup
  • ½ dl chilisås
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 hackad lök
  • ½ dl farinsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk ingefärspulver
  • 1 tesked cayennepeppar
  • 1 msk liquid smoke
  • ½ dl vatten

Tips:

Lägg alla ingredienserna tillsammans i en kastrull och koka på låg värme. Mixa sedan ingredienserna slätt och kyl ner, marinera köttet när marinaden har blivit kyld. Även denna marinad kan användas som glaze och penslas på vid grillning. Servera tillsammans med en sallad på grillade nektariner och fikon, fetaost, krispiga blad och rostade pumpakärnor.

Grilla till innertemperatur: 70°C

 

Kyckling

Det här behöver du till 500 g kyckling:

  • 1 kruka kruspersilja
  • 1 st schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Zest och juice från 1 lime
  • 2 tsk chiliflakes
  • Salt
  • 1 dl olivolja

Tips:

Här skulle vi rekommendera kycklinglårfilé då den håller sig väldigt saftig på gillen och klarar höga temperaturer utan att bli torr. Marinera kycklingen gärna över natten eller åtminstone ett par timmar innan grillning för bästa smak. Serveras gärna med en syrlig mangosalsa (se recept nedan) och rostad potatis.

Grilla till innertemperatur: 72°C (kycklinglårfilé) / 82°C (hel kyckling)

 

Mangosalsa (tillbehör)

Det här behöver du till mangosalsa för 4 personer:

  • 2 mogna mangos
  • 1 knippe vårlök
  • 2 st limefrukter
  • 1 kruka koriander
  • 1 st röd chili
  • 2 st tomater
  • Salt

Tips: 

Blanda dessa ingredienser för en härligt syrlig mangosalsa, perfekt som tillbehör till kycklingen bland annat!

recept för grillen 2

 

MARINADER TILL GRÖNT

Örtig och frisk

Det här behöver du till 3,5 dl olja:

  • 4 blad salvia
  • 10 blad basilika
  • 10 blad mynta 
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 msk finrivet skal av citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta

 

Klassisk grönsaksgrill

Det här behöver du:

  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 msk honung 
  • 2 msk soja
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • Rivet skal från en (1) lime
  • Salt, peppar & chiliflakes efter smak

 

Tips: 

Låt grönsakerna marinera minst ett par timmar, helst över natten för bäst smak. Även denna marinad kan användas som glaze, där du kan pensla på under grillningen för en fin yta och extra smak.

 

Bon appétit!

Jimmy Söderberg

Souschef

”Vill ni ha fler tips för grillen?”

Kontakta oss här