Recept

Månadens recept

Gör din egna inlagda gurka med krondill och knapriga Västeråsgurkor!
Västeråsgurkan

Västeråsgurkan

Västeråsgurka kallas den korta och knubbiga gurksorten som vi använder som inläggningsgurka. Gurkan var förut mycket vanlig i odling i trakterna kring Västerås, den började odlas där efter en brand i staden 1714, som gav plats till odlingarna.

Ingredienser

1 kg västeråsgurka

5 st dillkronor

1 dl pepparrot

3 msk senapsfrön

2 msk vitpeppar hel

1st röd chili delad

5 dl vatten

2 dl ättika (12%)

2 msk salt

500 g socker

Så här gör du:

Gör så här:

Lägg gurkorna i kallt vatten och borsta gurkorna rena.

Skär gurkorna i skivor och lägg i en burk, varvat med dillkronor, pepparrot, senapsfrön och vitpeppar. Toppa med den delade chilifrukten.

Koka ihop vatten, ättika, salt och socker till inläggningslagen i cirka 10 minuter.

Slå därefter den kokande lagen över gurkorna.

Låt svalna och sätt sedan på lock.

Förvara burken i kylskåp, efter ett par dagar är gurkan klar att ätas.

 

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.