Månadens recept

Använd överbliven risotto eller gör dessa friterade bollar från scratch!

Friterade risottobollar

Köksmästare Daniel Larsson tipsar om friterade risottobollar med en härlig tryffelmajonnäs.

Det här behöver du (ca 40 bollar)

Risotto

  • 1 msk smör
  • 2 schalottenlökar, fint hackade
  • 200 g avorioris
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong, rostad
  • 70 g parmesanost, riven
  • Salt och peppar

 

Panering

  • Mjöl
  • Ägg
  • Ströbröd
  • Friteringsolja

 

Tryffelmajonnäs

  • 14 g dijonsenap
  • 280 g äggula
  • 70 g Champagnevinäger
  • 280 g rapsolja
  • 25 g tryffelolja
  • 100 g riven färsk tryffel + till servering
  • Salt och peppar

Så här gör du

Risotto

  1. "Svetta" schalottenlöken och riset i smöret på medelvärme i en kastrull.
  2. Slå på vinet, rör om och koka några minuter.
  3. Tillsätt buljongen i omgångar och sjud riset försiktigt.
  4. När riset är färdigt, tag av kastrullen från värmen och rör i osten samt krydda med salt och peppar.
  5. Slå upp riset på en plåt och låt svalna.

 

Panering & Fritering

  1. Rulla riset till små kroketter.
  2. Dubbelpanera risbollarna.
  3. Fritera sedan i olja (175°C) tills de fått gyllenbrun färg.

 

Majonnäs

  1. Vispa ihop dijonsenap, äggula, champagnevinäger samt kryddor.
  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning till en tjock majonnäs.
  3. Smaksätt med tryffelolja och färsk tryffel. Vid servering riv över färsk tryffel.

 

Enkelt, gott och roligt att servera! Bon appétit!

Daniel Larsson

Köksmästare

”Vill du ha fler recept?”

Till bloggen!