Recept

Recept: Grillad Gotlandssparris med hyvlad västerbottensost, rostade hasselnötter och ramslökshollandaise

Tillaga, servera och njut tillsammans med dina middagsgäster!

En härligt somrig förrätt

En härligt somrig förrätt

Har du bjudit över släkten eller vännerna på grillkväll? Denna rätt på månadens råvara - sparris - är en perfekt, somrig förrätt. Lättgrillad sparris, smulad västerbottensost, rostade hasselnötter och en härlig ramslökshollandaise... Vad kan man mer önska som start på en oförglömlig vår- eller sommarkväll?

Ingredienser - för ca 4 personer

400 gram sparris

200 gram västerbottensost

100 gram hasselnötter

Havssalt

 

Ramslökshollandaise

  • 300 g smör
  • 6 äggulor
  • 6 msk vatten
  • 1 citron (saften)
  • Salt och vitpeppar
  • Ramslök

Tillagning

  1. Rosta hasselnötterna och lite havsalt i torr panna tills de har fin färg och det doftar.
  2. Grovhacka nötterna med en kniv.
  3. Grilla sparrisen rå på grillen, direkt på gallret.

 

Hollandaise

  1. Smält smöret, ta sedan bort det vita skummet på ytan och låt svalna.
  2. Pressa ut saften ur halva citronen i en liten skål.
  3. Koka upp vatten till ett vattenbad. Du behöver en mindre kastrull att ställa över.
  4. Knäck gulor och vispa ihop med vatten i en mindre kastrull tills den är skummig och lätt.
  5. Flytta över kastrullen till ett vattenbad på en spisplatta med låg värme, och vispa i några minuter tills blandningen tjocknat.
  6. Häll det smälta smöret, först dropp-vis och sedan i en tunn stråle under konstant vispning så att fettet fångas upp av äggen.
  7. Späd såsen med citronsaften till en lösare konsistens.
  8. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt mer citron om du vill ha den syrligare.
  9. Rör ner den strimlade ramslöken.
  10. Servera snarast. Såsen kan hållas varm i ett ljummet vattenbad i cirka tjugo minuter eller så, men är svår att värma upp utan att den skär sig.

 

Servering

Lägg sparrisen på tallriken direkt från grillen,  ringla över ramslökshollandaisen, smula över västerbottenosten och de rostade hasselnötterna.

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.