Recept

Recept: Jordärtskockssoppa med timjanolja

Westers hemgjorda jordärtskockssoppa med timjanolja värmer gott i kylan och rusket. Enkelt, snabbt och gott!
Hösten och vintern är soppornas tid!

Hösten och vintern är soppornas tid!

Med hösten och vinterns blöta kyla kommer en fantastisk möjlighet för oss som älskar en god soppa. Värm er i rusket med denna härliga jordärtskockssoppa med timjanolja, ett originalrecept från Westers.

Ingredienser (4 portioner)

Soppa

  • 1 kg jordärtskockor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 5 dl vispgrädde
  • Salt
  • Svartpeppar
Timjanolja
  • Rapsolja
  • Timjan
  • Persilja
  • Citron
  • Salt
  • Svartpeppar

Tillagning

Soppa

  1. Skala jordärtskockorna och skär i bitar. Finhacka vitlöken och löken.
  2. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.
  3. Häll över vinet och låt det koka ihop i en liten stund.
  4. Tillsätt hälften av grädden och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i ca 15 minuter, tills allt är mjukt.
  5. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i resten av grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
  6. Garnera med en skvätt timjanolja över soppan och servera!

Timjanolja

  1. Häll i oljan, saften från citronen samt kryddorna och mixa ihop med en stavmixer. Använd mängder efter smak och tycke.

Serveringstips

Servera gärna soppan med en toast på svamp och västerbottenost, och ett glas kall Backens lager.

Äter du kött? Tillsätt knaperstekt bacon för en extra smakdimension!

David Ejnar

Projektledare

”Vill du ha rådgivning inför ditt event? Hör av dig så bollar vi idéer!”

Kontakta oss