Recept: Nudelsallad med blåmusslor

Bjud på en fantastiskt smakrik nudelsallad med blåmusslor och sötstark dressing till dina gäster. Vi lovar att de kommer att tappa hakan!

Månadens recept

Bjud dina gäster på något utöver det vanliga!
Blåmusslan är månadens råvara!

Blåmusslan är månadens råvara!

En lite udda råvara för de flesta, men detta blötdjur är en riktig delikatess när man vet vad man gör! Blåmusslan finns bland annat i Östersjön, men p.g.a. den låga salthalten blir det inte speciellt stor just där. Den lever främst på klipp- och stenbottnar och kan bli upp till 30 cm långa i vissa fall.

Ingredienser

Ca 3-4 portioner

 

Dressing

1-2 st röda chilifrukter urkärnade och finhackade

2 st lime saften

1 msk fisksås

1 msk sesamolja

1 msk neutral rapsolja

1 tsk fint riven ingefära

1 tsk strösocker

 

Nudelsallad

1 kg färska blåmusslor

200 g risnudlar

150 g sockerärtor

2 st snackspaprikor

1/2 st gurka

3 st salladslökar

 

Till servering

0.5 dl salta jordnötter

färsk koriander hackad

Så här gör du!

Dressing

  1. Blanda ingredienserna till dressingen och låt stå och dra.

Nudelsallad

  1. Förbered och koka musslorna enligt nedan. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.

Så förbereder och kokar du musslor

  1. Skrubba musslorna och skölj dem under kallt rinnande vatten. Dra bort eventuellt skägg som sticker ut ur musslan. Knacka öppna musslor lätt mot diskbänken och kontrollera att de sluter sig, annars är de döda och ska kastas. Kasta även trasiga musslor.

Tillagning

  1. Fräs 2 st finhackade schalottenlökar och 2 st finhackade vitlöksklyftor mjuka i lite olivolja eller smör i en stor gryta eller kastrull med lock.
  2. Slå på 2 dl vitt vin (eller vatten med lite pressad citron) och låt småkoka under lock i 2 minuter.
  3. Lägg i musslorna och lägg på locket. Låt koka i 3–4 minuter, tills musslorna öppnat sig.
  4. Lyft ur musslorna och låt spadet koka ihop någon minut, smaka av med salt och peppar. Fördela musslorna i tallrikar, häll över spadet och eventuellt lite persilja och servera. Släng musslor som inte öppnat sig.
  5. Strimla sockerärtorna. Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Skala gurkan och halvera den på längden, skrapa bort kärnhuset och skiva gurkan. Ansa och skiva salladslökarna.
  6. Blanda nudlarna med grönsakerna och dressingen. Vänd ner musslor och strö över jordnötter och koriander.
  7. Servera och njut!

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.