Recept

Recept: Rotsellerigryta med äpple & kål

Enkelt och gott, gärna med närproducerade råvaror i säsong - perfekt för att imponera på dina gäster!
Westers rotsellerigryta med äpple & kål

Westers rotsellerigryta med äpple & kål

Vintern är rotsellerins tid! Även om den svenska rotfrukten skördas under hösten, är hållbarheten så pass bra att ekologisk, närproducerad rotselleri går att få tag på långt in på vintern. Vi har tagit fram ett underbart recept med hemlagad rotsellerigryta, smaksatt med äpple och kål.

Ingredienser

1 st rotselleri (ca 700 g)
1 st gul lök
1 st spetskål liten
1 st syrligt äpple
2 msk smör + 1 msk olivolja
1 msk finhackad färsk timjan
3 dl grädde
1 st grönsaksbuljong/fond

Salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Skala rotselleri och lök. Skär rotsellerin i mindre bitar och klyfta lök och kål. Kärna ur äpplet och skär i mindre bitar.
  2. Hetta upp smör och olja i en kastrull och fräs rotsellerin i cirka 5 minuter tills den fått lite färg.
  3. Tillsätt löken, kålen och äppelbitarna och stek ytterligare 5 minuter. Rör om då och då.
  4. Krydda med salt, peppar, buljong och timjan.
  5. Tillsätt grädde och sjud tills grönsakerna är mjuka. Om det blir för torrt, tillsätt lite vatten eller vitvin i grytan.

 

Tips: Gör grytan extra krämig i konsistensen genom att tillsätta 1 msk maizena utrörd i kallt vatten mot slutet av koktiden. Servera gärna med potatismos och rårörda lingon. Om du inte vill äta vegetariskt, stek lite bacon eller rimmad oxbringa och servera till.

Jimmy Söderberg

Souschef

”Behöver du ett menyförslag till ert event? Kontakta oss så hjälper vi gärna till!”

Kontakta oss