Recept

Recept: Skinnhalstrad gös med buljong av blåmusslor och saffran

Med fisk och havet i Westers ådror är vi glada att presentera månadens recept, med fokus på månadens råvara: gösen!

Tillaga, servera och njut tillsammans med dina middagsgäster!

Gösen i fokus

Gösen i fokus

Råvaror i säsong och från vår närhet är vårt sätt att vara snälla mot miljön. Kortare transportsträckor, bättre smaker och stöd till lokala aktörer ger en skön känsla i gomen och själen. Njut av ett härligt recept tillsammans med vänner, nära och kära!

Ingredienser

700 gram gösfilé
1 kg blåmusslor
2 st vitlöksklyftor
200 g persiljerot
200 g morot
2 st fänkål
100 g champinjoner
100 g schalottenlök
1 kruka timjan
1 paket saffran
5 dl fiskbuljong
4 dl vitt vin
2 msk olivolja

Tillagning

  1. Tvätta musslorna och kontrollera att de är slutna. Skiva vitlöken och fräs musslorna med den i lite olja i en stor kastrull. Slå på vin och fiskbuljong, lägg på locket. När musslorna har öppnat sig är de klara.
  2. Sila buljongen och rensa musslorna ur skalen. Ansa grönsakerna och skär dem i ungefär lika stora bitar. Koka buljongen med saffran och timjan. Lägg i grönsakerna efter hårdhet. Koka dem knappt klara. Avsluta med att vispa i oljan. Salta och peppra efter smak.
  3. Putsa fisken benfri och skär upp den i portionsbitar. Halstra fisken med lite olivolja i en het panna tills den får en fin färg. Vänd och låt den bli precis färdig.
  4. Lägg upp musslorna ihop med grönsakerna och fisken. Slå buljongen runt omkring och servera.

Tips

Servera rätten tillsammans med en smaksatt crème fraiche, exempelvis med smak av parmesan och vitlök.

Jimmy Söderberg

Souschef

”Vill ni ha fler tips och recept?”

Kontakta oss