Stay tuned - lansering av ny cateringmeny om:

Håll utkik, vi lanserar vår nya cateringmeny om:

Recept

Recept: Syrad gulbeta med svartkål

Enkelt och gott, perfekt som tillbehör till kött, kyckling eller som huvudingrediens på en helvegetarisk tallrik.

Westers syrade gulbeta med svartkål

Westers syrade gulbeta med svartkål

Syrade betor och kål är allt för underskattade tycker vi! Mycket går att göra med dessa råvaror, vi presenterar därför ett alternativ som vi tror och hoppas passar många. Perfekt som tillbehör till animaliskt protein eller som huvudingrediens i en vegetarisk rätt!

Ingredienser

500 g gulbeta

300 g svartkål

500 g morot

1 msk jodfritt salt

Smaksättning efter tycke och smak!

Tillagning

  1. Blanda grönsakerna du har valt med saltet i en stor bunke. Låt bunken stå i rumstemperatur i cirka 20 minuter. Massera grönsakerna med riktigt rena händerna eller en stöt så att den släpper ordentligt med vätska. Det är viktigt att de blir mjuka!
  2. Smaksätt med rosépeppar, lagerblad, stjärnanis eller vad du känner för. Pressa ner blandningen i en glasburk med en träslev eller med händerna. Se till så att det inte blir några hålrum.
  3. Häll på vatten så att grönsakerna precis blir täckta. Lämna 2 cm med luft upp till kanten så att det inte svämmar över när grönsakerna börjar jäsa.
  4. Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur.
  5. Öppna burken en gång om dagen för att lätta på trycket och hålla koll på jäsningsprocessen. Det ska börja bubbla i burken efter 12 dagar. När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas. Fyll på med saltvatten (1 msk salt/liter vatten) om vätskenivån sjunker.
  6. Låt burken stå 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ den sedan i kylskåpet. Där håller de i oöppnad burk i flera månader. En öppnad burk håller i minst 1 månad.

Jimmy Söderberg

Souschef

”Kontakta oss gärna för fler tips och recept på länken nedan!”

Kontakta oss