Recept

Recept: Westers jordärtskockssoppa

Bon appétit!
Sopporna - som gjorda för höstrusket!

Sopporna - som gjorda för höstrusket!

Soppan kan knappast komma bättre till hands än i regn, rusk och kyla. Med hösten på plats bjuder vi på en personlig favorit från vårt förråd av mumsiga recept.

Ingredienser Westers Jordärtskockssoppa

ca 4 portioner

500 g jordärtskockor
4 st schalottenlökar
1 klyfta vitlök
4 dl grädde
6 dl kyckling eller grönsaksfond
Peppar och salt
1 dl vitt vin

Tillagning

1. Skala schalottenlöken och jordärtskockorna. Lägg jordärtskockorna, när du skalat dem, i en bunke med citronvatten så blir de inte bruna.

2. Skär jordärtskockorna och löken i skivor. Fräs sedan löken i smör på medelvärme.

3. När löken har svettats ett tag utan att få färg, lägg i jordärtskockorna. Fräs jordärtskockorna och löken till de är mjuka, utan att få färg.

4. Häll på det vita vinet och fonden, låt sedan koka ihop tills hälften återstår.

5. Tillsätt grädden och låt allt sjuda i cirka 5 minuter, när soppan smakar mycket av jordärtskockan och du tycker den har rätt konsistens är den klar.

6. Mixa soppan slät antingen med en stavmixer eller i en matberedare.

7. Smaka av soppan med salt och peppar och servera med topping som ex. lökfrästa trattkantareller. Servera gärna en lagrad ost och ett nybakat surdegsbröd till.

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.