Skellefteå Bryggeri

Ett norrländskt mikrobryggeri

Skellefteå Bryggeri startade 2011 i Skelleftehamn, strax utanför Skellefteå - under namnet Kallholmens Maltbryggeri AB - som det första mikrobryggeriet i Västerbotten. Idag är Skellefteå Bryggeri en av Westers noggrant utvalda samarbetspartners, som producerar öl med fokus på genuina smaker och hållbarhet. Vi hörde med gänget på bryggeriet hur allting började, vilken vision de drivs utav och deras syn på framtiden i branschen.

"Bryggare av ny kultur"

Till att börja med, hur kom det sig att ni började brygga öl och vad driver er på denna resa?

- Vi ser ölet som en del av en smakkultur som vuxit sig allt större genom de senaste åren. Vår vision är att förena folk med våra produkters bidragande till denna smakkultur och har därför valt att ha uttrycket ”Bryggare av en ny kultur” i fokus för Skellefteå Bryggeri.

Vad skiljer era produkter från andra på marknaden?

- Vi försöker skapa produkter som är folkliga – som berikar den nya och förbättrade ölkulturen– med välbalanserade smaker och hög kvalitet. Vi försöker fånga råvarornas smaker i vår öl och på så sätt lyfta fram dessa i "rampljuset".

Vad kan ni berätta om er kundstock?

- Vi har en väldigt stark kundgrupp lokalt, men vi ser även att våra produkter växer rikstäckande, vilket vi hoppas och tror beror på ett konsekvent arbete med kvalitet och kreativitet gällande våra produkter. Våra största kunder är framförallt Systembolaget och diverse grossister.

Ställer om till ekologiskt

Hur anpassar ni er till de ökade kraven på hållbarhet i produktion, leverans och innehåll?

- Vi ställer just nu om till ekologiska produkter, där vi bland annat har lanserat vår ekologiska levande lager. Vi arbetar även så mycket som möjligt med samleveranser med olika grossister, samt att vi även producerar ölsorter på burk, för att minska vikten på våra leveranser och på så sätt vara mer klimatsmarta.

Vilka trender ser ni i branschen utöver klimataspekten?

- En väldigt intressant trend är att efterfrågan på alkoholsvagare och alkoholfri öl växer kraftigt. Vi ser det som ett led i att smak och kvalitet allt mer står i fokus, och inte nödvändigtvis alkoholstyrkan. Detta är något vi gläds åt då det är en kulturförändring vi vill vara med och berika. Vi tror även att det är viktigt för ölkulturens fortlevnad och tillväxt att vi når ut till fler med information om dryckens värde tillsammans med mat där ölet verkligen kan förhöja smakupplevelsen.

Hur ser framtiden ut för Skellefteå Bryggeri?

- Utöver att vi kommer att förvandla alla våra produkter till ekologiska – närmast i raden är Bryggarbackens ekolager – så vill vi självklart fortsätta att växa nationellt. Konkurrensen ökar stadigt och sedan vi startade år 2011, har antalet mikrobryggerier ökat med ett nytt i veckan i snitt! Vi måste därför fortsätta utvecklas och växa för att kunna skapa vår fantastiska öl även i framtiden!

Läs mer om Skellefteå Bryggeri HÄR

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.