Höstens catering - En trendspaning

Vi har listat det senaste från branschen!

Håll koll på trender och annat du kan ha nytta av när du funderar på att beställa catering i Stockholm.
Nyfikenhet och medvetenhet tar över!

Nyfikenhet och medvetenhet tar över!

För att utvecklas måste vi våga prova nya saker. Nedan listar vi dels smaker och kök vi ser tar allt större plats i Stockholms matkultur, men också vad du som beställare kan göra för att säkerställa en hållbar utveckling i cateringbranschen.

En global våg av medvetenhet

Hållbarhet, ekologi och en allmän medvetenhet om jordklotets välmående har tagit över matkonstens värld och så även cateringbranschen. Som cateringföretag i Stockholm idag, är det en självklarhet att anpassa sig till denna trend, men även ett ansvar att fortsatt leda utvecklingen för en mer hållbar produktion och konsumtion av mat. Nedan listar vi vad du kan tänka på som beställare, och kanske ännu viktigare vilka krav du kan ställa på din leverantör av catering, för att bidra till en mer hälsosam och hållbar branschutveckling. Dessutom får du tips på konkreta kök, rätter och smaker som du och ditt sällskap bara måste prova!

1. Upplev!
Att uppleva fantastiska destinationer behöver inte kräva en flygplansresa, åtminstone inte för de som vill avnjuta världens olika smaker och kök. Idag kan du uppleva autentisk mat från alla hörn av jordklotet, till och med i cateringform. Exempel på menyer som blir allt vanligare är streetfood – ofta med syd- och centralamerikanskt tema – Hawaiian food (där poke bowl är det hetaste för dagen, även om det hawaiianska köket har mycket mer att erbjuda!) och det nordafrikanska köket med fantastiska dofter, färger och smaker från bland annat Marocko.

 

2. Hållbarhet – i alla aspekter från jord till bord
Hållbara möten, event och catering ökar lavinartat för dagen. Minskade utsläpp från transporter, minskat svinn och hantering av överbliven mat och klimatkompensation är några av de självklarheter cateringföretagen idag måste anpassa sig till för att vara aktuella för många beställare. Dessutom ökar ständigt förfrågan på ekologiska, närodlade och fairtrade-märkta varor i matlagningen från cateringköken.

3. Inget stopp i sikte för den gröna utvecklingen
Det vegetariska och veganska fortsätter att ta plats på marknaden och är idag en självklarhet att erbjuda som cateringleverantör. Kreativa lösningar kring menyer, smaker och råvaror är under konstant utveckling. Bönor som edamame, linser och ärtor är utmärkta exempel på proteinrika variationer till en vegetarisk meny. Desserter eller frukostmat med chiafrön, luncher och middagar med quinoa istället för ris/pasta/potatis är även det möjliga proteinkällor att integrera i en vegetarisk måltid.

 

4. Intolerans och allergi
Allt vanligare blir det att cateringbeställningar innehåller fler intoleranta och allergiker mot exempelvis gluten och laktos. Vill man slippa beställa olika mat till sällskapet, kan man be om en skräddarsydd meny eller buffé helt fri från till exempel nötter, laktos eller gluten.

 

5. Hösten är soppornas tid
Soppor är ett svar på många av de aktuella trenderna som ses på marknaden idag. Vegetariska soppor kan vara mycket smakrika, mättande och perfekta för att värma sällskapet när höstrusket infunnit sig. Exempel på goda soppor kan vara med trattkantareller eller jordärtskocka som bas, råvaror som går att få både ekologiska och närodlade under hösten i Sverige.

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.

Boka