Net Hiv/Aids Youth Project I Sydafrika

Tre mil söder om Johannesburg ligger Sweet Waters, ett milsvitt s.k. ”informal settlement” inte långt från Soweto. Där tar sedan 1999 den ideella och icke vinstdrivande organisationen Net HIV/AIDS Youth Project (NYP) hand om barn som blivit föräldralösa eller själva smittats av HIV/AIDS i Sweet Waters och de omgivande bosättningarna Thumlamtwana, Majazane och Weillers Farm.

Omkring 6,5 miljoner människor, nästan var femte av världens smittade, lever med HIV/AIDS i Sydafrika. En fjärdedel av dem som infekteras i världen är sydafrikaner, och av dem står unga kvinnor och barn för merparten. Hjälpbehovet är enormt, och trots stora statliga ansträngningar sker huvuddelen av det lokala arbetet på ideell bas.

Organisationens hjälpcenter huserar omkring 25 barn och tar även dagligen hand om ytterligare ett 50-tal barn från de omgivande bosättningarna som kommer till NYP för att äta och läsa sina läxor. Centret är beroende av volontärer och sponsorer för att täcka grundläggande behov som mat, kläder, skoluniformer, skolmaterial, filtar, toalettartiklar och barnens transportkostnader.

Närmaste sjukhus ligger 3 mil bort, och det finns ingen motsvarighet till kommunala färdmedel eller länstrafik i Sydafrika. Enda sättet att ta sig dit är med egen bil eller överfulla taxibussar, vilket förstås innebär stora kostnader.

När vi på Westers fick höra om problemet med att transportera de sjuka barnen till sjukhus, deras enda chans till medicinering och regelbundna läkarkontroller, ville vi naturligtvis hjälpa till efter bästa förmåga.

Vårt sponsorskap har bland annat bidragit till att NYP kunnat utveckla sin fordonspark, infrastruktur och sköta sin dagliga verksamhet.

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.