Julbordsspecial

Inspiration till julbordet

Julborden bokas just nu för fullt runtom i Stockholm. Söker ni inspiration till årets julbord? Vi har listat våra tips för ett annorlunda, nytänkande och spännande julfirande. 

Klassiskt eller modernt?

Klassiskt eller modernt?

Det traditionella, svenska julbordet är en härlig klassiker som varje år avnjuts för fullt i juletid. Köttbullar, prinskorv, sill och Janssons frestelse – julbordets återkommande rätter och smaker är ofta uppskattade och vi svenskar frossar i julbord under december månad. De flesta känner dock igen känslan av mättnad på det klassiska julbordet, och då kan det vara spännande och gott att bryta av med något nytt!

En annorlunda jul

De flesta av oss känner igen julen som en sittande middag med en rikligt tilltagen buffé. Ska man anordna en lättare julfest på företaget kan ett avslappnat julmingel vara en god idé. Ett trevligt sätt att samlas kring maten och njuta av varandras sällskap är exempelvis serveringskonceptet ”Christmas on the Wall”, där maten serveras i mindre portioner på en genomskinlig, stående vägg. Det ger känslan av att maten flyter i luften och är en perfekt konversationsstartare!

Vill ni ha ett mer exklusivt julfirande? Prova en trevlig jultallrik eller trerättersmeny! Fisk och skaldjur är klockrent att bygga menyn på i juletider, vilket också bryter av mot det traditionella, köttinriktade julbordet.

Många efterfrågar idag fräscha alternativ till kött, fisk och fågel på julbordet. Vegetariska alternativ finns i allt större variation, både i proteinkällor och nya rätter som bygger på det gröna från åkrar och växtriket. Röd- och grönkål är goda exempel på råvaror som kan användas till matiga pajer, sallader och mycket mer. Tänk även på att välja så mycket närodlat och hållbart producerat som möjligt till julbordet, det ger bättre smaker och mindre miljöpåverkan.

Julmat från alla världens hörn

Julmat från andra länder är ytterligare exempel på hur ni kan göra något helt nytt med ert julfirande. Den sydamerikanska julen bjuder bland annat på färsk frukt, julbröd bakat med russin, nötter och frukt, ceviche och annan härlig fisk samt smarriga churros till dessert. Den östeuropeiska julen är ofta fri från - eller med minskad vikt på - kött, mjölk och ägg. Här hittar ni istället ett större fokus på fisk och grönsaker med chrusciki – ett sött, krispigt, friterat bakverk garnerat med florsocker – som avslutning på ett härligt julbord. Asiatiskt julfirande bjuder i sin tur på härliga smaker i olika sallader, varianter av kimchi, dumplings, kött och fisk – med mycket smak av både klassisk soja och heta såser.

Julen firas i många av världens hörn, vill man testa något nytt går det alltid att hitta spännande rätter och smaker!

Inred för julfest!

En julfest kan genomföras i fantastiska miljöer, vare sig ni väljer att vara i era egna lokaler eller hyra en festlokal. Populärt är att inreda ett ”Winter Wonderland” fyllt av vita och blåa detaljer som påminner om snöflingor, stjärnhimmel och frost. Det ger en häftig känsla av ljus i det mörker som vintern bjuder på i Sverige.

Ett annat roligt tema är ”Santa’s Workshop” där er lokal eller yta delas in i olika stationer likt tomtens verkstad. Här kan aktiviteter anordnas, där olika typer av julmat tillagas (kanske av deltagarna själva?) och serveras vid de olika stationerna. Det blir en härlig stämning av att laga mat tillsammans för att sedan sätta sig ned och äta det man skapat!

En av våra favoriter är att anordna en Julmarknad med globalt tema, där julmat från hela världen möts och bjuds på från olika stånd. På så sätt får ni inte bara en globalt inspirerad julfest, men också ett julbord fyllt av variation när man tröttnat på det klassiska!

En aktivitet som brukar göra succé är ett fotobås med ”Santa’s lap”, där ni får många roliga minnen förevigade på bild. Bygg upp en julig miljö med en fåtölj i mitten som ger plats åt en inhyrd tomte att önska av och ta bilder med. Skratt-garanti utlovas!

Sandra Löfving

Projektledare

”Har ni andra idéer för ert julfirande eller vill ni ha ytterligare tips? Kontakta oss så diskuterar vi gärna!”

Kontakta oss för ett förslag