Miljöpolicy

Westers ska bli klimatneutrala

I en strävan efter att bli ”fjäderlätta” i vår inverkan på miljön, har vi satt upp ett tufft mål - vi ska bli klimatneutrala.

En hållbar verksamhet

En hållbar verksamhet

Vad vi efterlämnar till nästkommande generationer bör vara av största vikt för oss alla. Varje år utvecklar vi nya målsättningar gällande vårt hållbarhetsarbete, såväl socialt som ekonomiskt och miljömässigt. Vår vision? Att bli ett klimatneutralt catering- och eventföretag!

Vägen mot klimatneutralt

Målsättningen att bli klimatneutrala innebär en rad stora förändringar, nya projekt och kreativa lösningar från vår sida. På Westers är vackra ord en sak, handling en annan. Därför presenterar vi här löpande vår väg mot visionen.

KÖTT & MATSVINN

Nötkött och matsvinn är den största boven i vår verksamhet, där mat produceras i princip dagligen, året runt. Den nya menyn som presenterades i augusti 2019 är framtagen med detta i åtanke och innehåller därför mindre mängd kött och större andel grönsaker, frukt och övriga råvaror med en mindre påverkan.

ÅTERVINNING

Vi sopsorterar så mycket som möjligt av sopor och rester från våra event direkt på plats. Detta borgar för ett minskat svinn och en större mängd återvunnet material från vår eventproduktion. Återvinning görs självklart i resterande delar av verksamheten och av en mängd olika material som plast, papper, metall etc.

PLAST

Som standard presenteras vår mat på porslinsfat, men det händer att vi använder engångsmaterial vid specifika tillfällen eller önskemål. En stor del av vårt engångsmaterial har numera fasats ut från oljebaserad plast till bambu, trä och återvunnen plast gjord av majsstärkelse eller sockerbetor. På så sätt har vi minskat vår användning av oljebaserad plast med cirka ett ton per år.

ENERGI

All Westers el är grön och kommer från sol-, vind- eller vattenkraft. Vi använder enbart svanenmärkt diskmedel, tvättmedel och kem. Med ett kök som lagar mat nästan varje dag, året runt och som oftast serveras på porslinsfat eller tallrikar blir det en del ordna med efteråt. Därför är denna punkt lika viktig som självklar för oss, när det kommer till att använda miljövänliga rengöringsmedel.

I Westers-köket lagar vi mat åtta timmar om dagen, nästintill varje dag, året runt. Vi har därför uppgraderat kökets ”maskinpark” med en ny ozonanläggning, som återanvänder all värme från spisar och ugnar, samt renar luften från fett. Även spisar och ugnar har bytts ut till energisnåla varianter. Tillsammans med en partner håller vi även på att utveckla ett induktionsstekbord, vilket på sikt kommer att spara stora mängder energi.

KLIMATKOMPENSERING

Utöver att söka en konstant minskning av vår energiförbrukning och koldioxidutsläpp över hela verksamheten, kommer vi att klimatkompensera för vårt avtryck, en kompensering som ska fortgå årligen. Med uträkningar genom fakta från SLU, har vi beräknat med en klimatkompensering som innebär att vi kommer att plantera cirka 65.000 träd årligen. Målet är att minska vår påverkan för varje år och därmed behöva plantera allt färre träd ju längre vi kommer i vårt arbete.

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.

Boka