Mat och dryck i kombination

Kombinera mat och dryck

Välj dryck lika omsorgsfullt som du väljer mat, att kombinera mat och dryck är en konst – vår vinexpert Niclas Helge bjuder på trendspaning och tips.

Trendspaning dryck 2019-2020

Att kombinera mat och vin är en ädel konst. Westers vinexpert Niclas Helge har ägnat större delen av sitt liv sig åt just detta. Här får vi lite tips samt en inledande trendspaning. En viktig trend vi kan se idag är att smakupplevelsen blir allt viktigare, något som många producenter i branschen uppskattar. Därmed ökar intresset stadigt för drycker med låg eller ingen alkoholhalt. Tillverkningsprocessen har även satts i fokus på sistone genom hantverksdrycker (där alla moment i processen görs för hand) och pet nat. Pet nat är en förkortning av pétillant naturel och är helt enkelt viner med bubblor, men utan samma hårda tryck som i en champagne eller motsvarande. Metoden att tillverka ett pet nat-vin kallas ancestrale där sista delen av vinets jäsning sker på försluten flaska. Allt fler väljer att helt avstå kött eller minska sin köttkonsumtion. Med grönt, fisk och fågel som allt mer populära huvudingredienser, kan en Riesling eller Grüner Veltliner passa utmärkt. De torra, friska och fruktiga smakerna gifter sig väl med dessa råvaror, varpå detta är något för alla ”Stockholmsvegetarianer”. England har börjat sätta sin prägel på vinkartan och kanske främst genom området Sussex, inte långt från den Engelska kanalen. Den kalkhaltiga jorden liknar områden som Champagne i Frankrike och Marlborough i Nya Zeeland, vilket borgar för lysande möjligheter att skapa fantastiskt bubbel!

Klassiska kombinationer och tips

Chardonnay
Torra, smakrika viner med viss fyllighet, ibland smörighet och mildare fruktsyra.
Passar till: Smakrika fiskrätter med sås, fiskgrytor och ljust kött såsom kyckling och kalv. Svalväxt chardonnay utan ekfatskaraktär, exempelvis chablisviner, går alldeles utmärkt till skaldjur och eleganta fiskrätter.
Serveringstemperatur: Cirka 8-10° C

Pinot Noir
Ljusa klarröda viner med inslag av jordgubbar och hallon, med pikant inslag av kryddighet och mjuk frisk smak.
Passar till: Fågel, är klassiskt till gås, samt fisk med bra struktur och tillagat med exempelvis svamp, lök och en liten skvätt rödvinssås.
Serveringstemperatur: Cirka 14° C

Sauvignon Blanc
Oftast torra viner med mycket friskhet samt påtaglig doft och smak av svarta vinbär, krusbär, nässlor, sparris och ibland kiwi och fläder.
Passar till: Fisk och skaldjur, exempelvis en saffransdoftande fiskgryta. Även till getost där syran och aromerna i getosten passar väldigt bra till dessa viner, kanske speciellt till vinerna från Loire.
Serveringstemperatur: Cirka 8-10° C

Syrah/Shiraz
Mörka röda viner med fin fyllighet, strävhet och smakrikedom. Arom av mörka bär och ofta lite bränd rökig ton, typ rökt skinka. På högre kvaliteter är det bra lagringspotential.
Passar till: Kraftig mat, typ nöt och vilt såsom älggryta med mycket kryddor, örter och vin.
Serveringstemperatur: Cirka 18° C

Tempranillo
Medelmörka rubinröda viner med inslag av röda bär och tydlig vaniljlik ekfatskaraktär med mjuka tanniner och ofta en lång smak med mognad.
Passar till: En timjankryddad lammstek eller fläskfilégryta med mycket örter och kryddor.
Serveringstemperatur: Cirka 18° C

Cabernet
Ofta mörka smakrika viner med doft och smak av svarta vinbär, med viss jordighet och tydlig strävhet. Högre kvaliteter ekfatslagras och vinner oftast på lång lagring.
Passar till: Rätter på exempelvis lamm-, nöt- och viltkött med kryddor och smakrika såser.
Serveringstemperatur: Cirka 18° C

Champagne
För att kallas champagne måste druvorna växa inom området Champagne och jäsa en andra gång på butelj för att bilda bubblorna i vinet. Största delen av alla champagner är torra med beteckningen brut och har en doft av bröd, mineral och citrus. Smaken är torr, mycket frisk med små fina bubblor som ger en krämig mousse, inslag av mineral och en lätt nötighet.
Passar till: Fisk och skaldjur, snittar med exempelvis löjrom, perfekt till ostron eller att bara drickas som aperitif.
Serveringstemperatur: 10 -12°C

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.

Boka