Stay tuned - lansering av ny cateringmeny om:

Håll utkik, vi lanserar vår nya cateringmeny om:

Mat och dryck i kombination

Kombinera mat och dryck

Välj dryck lika omsorgsfullt som du väljer mat, att kombinera mat och dryck är en konst – vår vinexpert Niclas Helge delar med sig av sin kunskap.

Westers vinexpert skapar de perfekta kombinationerna av mat och dryck

Att kombinera mat och vin är en ädel konst, inte minst då vi hela tiden lockas av ett allt större utbud där nya vinproducenter och nya viner presenteras så gott som dagligen. Det är ett heltidsarbete att hålla koll på allt som händer i vinvärlden. Westers vinexpert Niclas Helge har ägnat sig åt just detta under större delen av sitt liv – här delar han med sig av sina bästa tips.

Förrätter
Till ostron och snittar, gärna med löjrom eller skaldjur, passar alltid en god champagne. Ett glas champagne eller cava kan också med fördel ensam utgöra kvällens aperitif.

Delikata viner till fisk och skaldjur
Fisk och skaldjur leder tanken direkt till vita viner, gärna en svalväxt chardonnay utan ekfatskaraktär, exempelvis chablis, passar utmärkt till skaldjur och eleganta fiskrätter. Chardonnay passar ypperligt bra just för att den släpper fram och kompletterar fiskens delikata smaker utan att bedöva med pukor och trumpeter. Vill man ha lite mer karaktär och rundare smak längre bak i gommen rekommenderar jag en sauvignon blanc, torr med mycket friskhet – det passar utmärkt till lättare fiskrätter och naturella skaldjur. Till en ceviche eller en het aioli, maträtter som har en mer framträdande personlighet, kan man istället med fördel välja en riesling.

Rött vin till fisk?
Det går alldeles utmärkt att dricka rött vin till fisk – men undvik kryddiga och mustiga viner som helt stjäl uppmärksamheten från maten. En elegant pinot noir med mjuk smak passar exempelvis fint till magrare fiskar och fisk med bra struktur, gärna smakrika sådana.

Kryddigt och mustigt till kötträtter
Till entrecôte serverar du med fördel ett kryddigt och mustigt vin, exempelvis en syrah/shiraz. Serverar du en fläskfilégryta med mycket kryddor och örter kan du gärna kombinera den med en härlig rioja.

Serveras lamm kan det vara gott med en chianti eller en brunello, till exempelvis en timjankryddad lammstek. Till kryddigare lammrätter med smakrika såser kan du också välja en ripasso som numera är ett av svenskarnas favoritviner.
Kraftigare kött, som nöt och vilt passar bra till en mörk och smakrik malbec. Ett vin som också gör sig utmärkt till kryddiga rätter på nöt- och viltkött. Även en pinotage serveras med fördel till vilt, som en mustig älggryta med mycket kryddor.

Fågel
Till ljust kött som kyckling passar ett vitt vin som en ekfatslagrad chardonnay bra. Vad gäller röda viner är pinot noir klassiskt till fågelrätter som exempelvis ankbröst, gärna i kombination med en god rödvinssås.

Desserter
Söta och blommiga muscavatviner gör sig perfekt till desserter med exempelvis färska bär, citroncheesecake, fruktpannacotta eller liknande. Till mörkare chokladrätter vill jag gärna rekommendera ett härligt portvin.

Framtidens viner
En tydlig trend är kvalitet framför kvantitet, på samma sätt som trenderna inom matvärlden går mot bättre och lite dyrare råvaror. Vad det gäller viner vill jag gärna slå ett slag för Sydafrika och Sydamerika, som fortfarande är riktigt prisvärda val.

Två tips för livsnjutare
Tänk kvalitet före kvantitet. Ett vin som kostar några tior mer än du är van vid levererar oftast desto mer i upplevelse. Den lilla extra investeringen är snart glömd – men smakupplevelsen biter sig kvar i minnet.

Tänk på temperaturen. Vi dricker allt som oftast alldeles för kalla vita viner och för varma röda viner. Ta gärna ut det vita vinet från kylen en halvtimme innan servering och kyl det röda vinet en halvtimme innan servering.

Kontakta oss

* Genom att skicka formulär till oss godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.